
Karma je zdarma
Predstav si, že si na večeri v reštaurácii, v ktorej sa všetko točí okolo dokonalosti a noblesy. Dokonalý interiér, dokonalý personál, dokonalé menu. Vysoké stropy s blyštiacimi sa lustrami, na stenách slávne umelecké diela a zlaté ornamenty. Čašníci oblečení v elegantných uniformách s bielymi rukavičkami na rukách nalievajú hosťom vína svetových značiek.
Na večeri v takejto reštaurácii si s významnými a dôležitými obchodnými partnermi. Keďže si na večeru pozval obchodných partnerov ty, je samozrejmé, že ju aj zaplatíš. Ideš teda siahnuť po peňaženke, ale zrazu si uvedomíš, že vrecko je prázdne, peňaženka ti chýba. Začne ti búšiť srdce, cítiš, ako ti horia líca a rozmýšľaš, čo teraz urobíš. Najhoršie na tom je to, že stojíš na čele pôžičkovej firmy a počas večere ste riešili človeka, ktorý si vzal pôžičku, no nemal ju ako splácať. Takže vlastne riešite a nadávate na neplatiča, a ty sám nemáš ako zaplatiť účet – dosť nepríjemná situácia.
Túto situáciu zažil muž menom Frank McNamara v roku 1949, v reštaurácii Major’s Cabin Grill v New Yorku. Vyriešil to celkom šikovne, nenechal platiť obchodných partnerov, neodišiel bez zaplatenia, ale účet prišla zaplatiť jeho manželka. Napriek tomu, že sa mu účet podarilo zaplatiť, cítil sa zahanbene a trápne. A určite poznáš ten pocit, že keď sa ti stane niečo trápne, automaticky na to neustále myslíš a nevieš to vypustiť z hlavy. Presne tak na tento trapas myslel aj Frank. A dnes môžeme byť radi, že na to myslel.
… a vlastne všetko zlé je na niečo dobré
Frank nechcel, aby sa tento trapas zopakoval, a preto mu napadla myšlienka, aké skvelé a praktické by bolo, keby existovalo niečo, trebárs nejaká karta, ktorou môžete zaplatiť na viacerých miestach, a ľudia by so sebou nemuseli mať peniaze.
A práve táto myšlienka viedla k založeniu prvej kreditnej karty na svete – Diners Club. Za jej vznikom nestal nik iný ako Frank v roku 1950. Táto karta nebola taká, akú máš dnes ty; bola to totiž úplne prvá karta, ktorá sa postupne vyvinula do tej dnešnej podoby. Karta bola určená primárne pre obchodníkov, ktorí často jedávali v rôznych reštauráciách, aby so sebou nemuseli mať vždy hotovosť.
Diners Club svojim zákazníkom umožňoval uhrádzať služby až na konci mesiaca, čo bolo pre mnohých pohodlnejšie.
First Supper – Prvá večera
O rok po osudnom trapase sa Frank vrátil do Major’s Cabin Grill. Bol tam na večeri spolu so svojím obchodným partnerom Ralphom Schneiderom a s hrdosťou použil „svoju“ viacobchodovú platobnú kartu na zaplatenie účtu bez hotovosti. Táto prvá transakcia je známa ako ‚First Supper‘ čo znamená Prvá večera. First Supper je považovaná za začiatok revolúcie v platobných systémoch a viedla k vzniku Diners Club.
… je lepšie začať v malom
Dnešné platobné karty sú vyrobené z plastu, majú štandardizovanú veľkosť, obsahujú čip a magnetický prúžok. … ale aké boli začiatky? Karty v roku 1950 určite nevyzerali tak, ako karty v roku 2024. Prvé karty Diners Club boli vyrobené z kartónu, na zadnej strane karty bol zoznam reštaurácií, ktoré sa zapojili do tohto projektu. Prvých 200 kariet rozdal Frank svojim kamarátom. Diners Club účtoval obchodníkom za tieto služby 3 doláre ročne a reštauráciám garantoval, že nebudú mať žiadnych neplatičov; stačilo len, aby im raz za dva týždne poslali faktúru.
… a pokračovať vo veľkom
Diners Club mal už po prvom roku 42 000 členov a stovky partnerov v oblastiach cestovného ruchu, gastra a autopožičovní.
V roku 1953 sa Diners Club dostal aj do iných krajín, a to do Kanady, Mexika, Spojeného Kráľovstva, na Kubu, neskôr sa dostal aj do viacerých častí Európy, Ázie, a tak služby Diners Club využíval takmer celý svet.
V roku 1959 mal Diners Club už milión členov a v roku 1967 mohli touto platobnou kartou zaplatiť ľudia vo viac ako 130 krajinách sveta.
A ako platíš dnes ty?
Dnes sú platobné karty bežnou súčasťou našich životov. Máme možnosť vybrať si spôsob platenia – môžeme zaplatiť kartou alebo hotovosťou. Za platobnou kartou stojí takýto trapas Franka, ktorý nás môže inšpirovať k tomu, aby sme vedeli aj z toho zlého a trápneho vykúzliť niečo zmysluplné.
A ako to vnímaš ty? Si Frankovi za tento trapas vďačný/vďačná? Uľahčuje ti platenie platobnou kartou život, alebo uprednostňuješ platenie tak „klasicky“ hotovosťou?
ZDROJE:
https://www.dinersclub.com/about-us/history/
https://hashtag.zoznam.sk/trapas-ktory-rozbehol-biznis-hodny-stoviek-miliard/
https://5penazi.sk/vzdelavaci-obsah/zasady-bezpecneho-pouzivania-platobnej-karty/
https://www.charge.com/what-was-the-first-supper/?id=fbclid=IwY2xjawFY139leHRuA2FlbQIxMAABHTJ1L23_oeAo9hMTYSWVhVcKAiYRZIK6T01GONwdJPGejTEkg3ijuBI_Og_aem_QwFNoQKEU5v6LWOSpJXa1Q